Hoofdmenu
Veel gestelde vragen \ Hond

Heeft mijn hond overgewicht?

 

Helaas komt het net als bij mensen steeds vaker voor dat honden gewichtsproblemen hebben.

Wanneer is uw hond te dik zult u zich afvragen.

Inderdaad dat is vaak heel moeilijk, daarom is een bezoek bij een specialist bij Dier all-in of bij een dierenartsenpraktijk geen overbodige luxe.

Zij kunnen dan vaststellen of er een dieet gevolgd moet worden of er wordt een light voeding geadviseerd.

 

Maar …… wat vooral NIET goed is om ze sperziebonen te geven. Deze vullen de maag wel maar alle mineralen, vitamines en nodige bouwstoffen missen. De hond zal zich niet beter gaan voelen, het is eerder zielig omdat die op den duur tekorten krijgt!

Het advies is stop direct en laat u goed adviseren bij Dier all-in of een dierenarts.

Voor meer info: www.dierallin.nl.

 

Dierenarts B. van Dongen

Dierenkliniek de Woldberg

 

Wat kan ik doen tegen of bij vuurwerkangst?

 

De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang. Vrijwel elk dier zal reageren bij het horen van een hard geluid. Het ene dier is hier gevoeliger voor dan het andere: bij honden zijn er bijvoorbeeld rassen die gevoeliger zijn voor geluiden dan andere.

Door vervelende ervaringen of door herhaaldelijk schrikken kunnen dieren een echte fobie voor harde geluiden ontwikkelen. De angst en paniek die ze hierbij ervaren is vaak groot en zeker geen aanstellerij! Niet alleen harde knallen zijn voor dieren angstaanjagend, ook sissen, fluiten en andere hoge tonen kunnen voor hen gevaar betekenen.

 

Medicatie:

 

Medicatie rond oudjaarsavond is een mogelijkheid voor hond en kat, maar uiteindelijk is uw huisdier het gelukkigst als het u lukt hem zijn angst af te leren. Dit kan met behulp van training. Angst wegtrainen is niet eenvoudig en het kost tijd. Daarom is het belangrijk om op tijd te beginnen en de training zorgvuldig op te bouwen. Informeer bij een van de Dier all-in speciaalzaken of bij uw dichtsbijzijnde Dierotheek, dierenarts of gedragstherapeut naar de mogelijkheden.

 

Bij vuurwerkangst kan medicatie worden ingezet op verschillende manieren: als snelle ‘oplossing’ tijdens de periode van vuurwerk zelf, of als angstverminderend middel tijdens een therapie om de angst weg te trainen. Er zijn diverse middelen mogelijk.

Gebruik voor uw huisdier nooit medicijnen die u zelf voorgeschreven heeft gekregen, ook al zit hier dezelfde werkzame stof in. De dosering van medicijnen is bij dieren vaak heel anders dan bij mensen, is per diersoort verschillend en luistert nauw. Bovendien kunnen er in medicijnen voor mensen hulpstoffen zijn verwerkt waar uw huisdier niet tegen kan. Ook kunnen sommige geneesmiddelen elkaar beïnvloeden. Gebruik dus alleen medicijnen die uw dierenarts heeft voorgeschreven nadat hij uw dier heeft onderzocht, gebruik ook nooit zomaar een restje van een vorig jaar zonder uw dier eerst te laten onderzoeken. Meld het gebruik van voedingspreparaten, feromonen of alternatieve middelen altijd aan uw dierenarts en de honden- of kattengedragstherapeut zodat zij hier rekening mee kunnen houden.
Naast medicatie zijn er ook althernatieve middelen verkrijgbaar zoals feromonen of kalmeringstabletten op  natuurlijke basis.
Feromonen:
Er zijn hulpmiddelen die bepaalde feromonen afscheiden, geurstoffen met een kalmerende werking op de hond of kat. Deze bestaan als verdamper die u in het stopcontact steekt, als spray en als een geïmpregneerde halsband. Dit kan helpen om uw dier rustiger te maken. Er zijn verschillende versies voor hond en kat. Ze zijn te verkrijgen bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak. Begin ongeveer twee weken van tevoren zodat het middel kan inwerken.
Er is een aantal middelen in de handel waarvan de werking niet wetenschappelijk is aangetoond maar waarvan sommige mensen toch een gunstig effect zien bij hun huisdier. Voorbeelden hiervan zijn:
Homeopathie:
Er zijn diverse homeopathische middelen die ingezet kunnen worden bij vuurwerkangst. Welk middel voor uw dier geschikt is, kunt u het beste overleggen met een dierenarts die tevens homeopathisch werkt of met een dierenhomeopaat.
Bach Bloesems:
Bach bloesems zijn druppels waar een bepaalde werking op het gedrag aan wordt toegeschreven. Om te bepalen welk middel of welke combinatie voor uw dier geschikt is, kunt u bijvoorbeeld een bach bloesem therapeut of een natuurgeneeskundige voor dieren raadplegen.
Wilt u bovenstaande methoden gebruiken, meld dit dan wel aan uw dierenarts of dierengedragstherapeut zodat zij weten welke middelen uw dier krijgt.
 
Een gezonde hond:
Elke  hondenbezitter wil dat zijn hond zo lang mogelijk gezond blijft.

De eigenaar kan veel invloed hebben op de gezondheid van zijn hond. Allerlei aandoeningen en ziekten kunnen voorkomen worden door goede huisvesting, voeding en verzorging.

Hierbij wil de Dierotheek u wat adviezen geven waarmee u uw hond zo lang mogelijk gezond kan houden en welke preventieve maatregelen u kunt nemen tegen ziekten en aandoeningen.

 

Tekenen van gezondheid en ziekte:

 Wie ervoor wil zorgen dat zijn hond gezond is en blijft, moet natuurlijk in de eerste plaats weten wat de kenmerken zijn van een gezonde of juist zieke hond. Om te weten hoe het met de gezondheid  van een hond gesteld is, moet u in elke geval op de volgende punten letten.

 

Huid en vacht:

De vacht moet er gezond uitzien. Dat is direct al een lastig punt als het om honden gaat.

Dit komt omdat er zoveel verschillende typen vachten zijn. Een vacht met kale plekken en een huid met wondjes, korstjes, rode plekken, en of schilfers duidt op een probleem.

 

Ogen:

De ogen van een hond moeten schoon en helder zijn. Ook honden hebben wel eens 'slaapkorrels'

in hun ooghoeken, maar er mag geen geel of groen pus in de ooghoeken zitten. Sommige honden hebben snel last van verstopte traanbuizen, daarbij moet u extra goed opletten of er geen ontstekingen ontstaan, zowel bij het oog zelf als op de huisd aaronder die steeds nat wordt van overstromend traanvocht. Het oogwit van het oog moet netjes wit zijn. Rode ogen kunnen wijzen op ontstekingen.

 

Oren:

De oren van een hond moeten er aan de binnenkant schoon uitzien. U moet ze dus regelmatig controleren. Zeker honden met hangoren hebben wel eens last van overmatig oorsmeer of snel ontstoken oren. Honden kunnen ook last hebben van overmatig oorsmeer of snel ontstoken oren.

Krabt uw hond veel aan zijn oren of houdt hij zijn kop steeds scheef? Ook dat zijn signalen dat er iets mis kan zijn. Druppel niet zomaar met iets in het oor zonder dat een dierenarts geconstateerd heeft dat het trommelvlies nog intact is.

 

Gebit: 

Het gebit van een gezonde hond ziet er schoon uit en sluit goed op elkaar aan. De tanden en kiezen staan stevig vast. Bruine randen, rood tandvlees en een slechte adem zijn redenen om naar een dierenarts te gaan.

 

Beweging:

Uw hond moet zich soepel kunnen bewegen zonder pijn. Let daarom op tijdens het wandelen. Afwijkingen bij het bewegen zijn bijvoorbeeld stramme, stijve poten, op de tenen lopen, hinken, scheef lopen of doorzakken naar een kant. Natuurlijk worden oudere honden wat stijver, dat hoort bij hun leeftijd, maar ook dan is het goed om de dierenarts te raadplegen.

 

Ontlasting:

De ontlasting van uw hond hoort stevig te zijn. Dunne ontlasting, bleke ontlasting, een vreemde kleur die u niet kunt herleiden tot iets wat de hond gegeten heeft of bloed in de ontlasting zijn tekenen dat er iets aan de hand is en dat een bezoek aan de dierenarts nodig kan zijn. Ook als uw hond erg moet persen kan dit op een darmprobleem wijzen.  Stress of eten van iets ongewoons of voeding waar aan uw hond niet gewent is kan kortdurend dunne ontlasting geven, maar duurt dit langer dan kunt u beter de dierenarts raadplegen.

 

Eetlust:

Een gezonde hond heeft een goede eetlust. De ene hond is een rustige eter de andere schrokt alles snel naar binnen. Verandert er iets in de eetlust van uw hond en u vertrouwd het niet, vraag dan advies bij uw dichtsbijzijnde Dierotheek vestiging.

 

Lichaamstemperatuur:

De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen ongeveer 38 en 39 graden Celsius.

Kleine honden kunnen een wat hogere lichaamstemperatuur hebben dan een grote hond.

De temperatuur kan wat verschillen op het tijdstip van de dag.