Hoofdmenu
Veel gestelde vragen \ Konijn

Moet ik mijn konijn ook laten inenten?

 

Het is heel gewoon dat honden en katten hun inentingen krijgen, maar konijnen hebben deze ook nodig. Veel mensen weten niet dat konijnen ook inentingen nodig hebben of vinden het niet noodzakelijk omdat een konijn bijvoorbeeld niet in contact komt met anderen dieren. Hellaas bied u dan geen bescherming tegen 2 belangrijke (dodelijke) ziektes.

 

Dodelijke ziektes

Er zijn twee ziektes genaamd Myxomatose en VHS die erg besmettelijk zijn voor konijnen en die bijna altijd dodelijk aflopen. Alleen een enting kan bescherming bieden tegen besmetting.

Myxomatose is een virusziekte die elk jaar wel ergens in Nederland de kop op steekt. Het is vooral bekend dat dit virus bij in het wild levende konijnen een ware slachting kan aanrichten. Maar onze huisdier-konijnen kunnen helaas ook besmet raken.

Het virus wordt overgebracht door middel van vliegen, vlooien, mijten, muggen en vuil voedsel het konijn.

Besmette konijnen krijgen eerst vieze ogen en neus. Daarna volgt hoge koorts en zwellingen van het gezicht. Ook neemt de eetlust af en blijft het water staan. Uiteindelijk krijgen de konijnen longontsteking en na verloop van enkele weken overlijden de konijnen of moeten ze ingeslapen worden. De kans op genezing is helaas vaak erg klein. Bij een ineting in het voorjaar zijn de konijnen gedurende de hele zomer beschermd.

 

VHS, Viraal Haemorragische Syndroom (ook wel VHD of RHD genoemd) is een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus kan zich verspreiden via konijnenontlasting of door dieren of mensen die in contact zijn geweest met een besmet konijn. Konijnen in het wild, maar ook konijnen die binnen zitten kunnen besmet raken. Dit virus heeft de afgelopen tientallen jaren bijna heel Nederland besmet en daardoor zie je steeds minder konijnen in het wild. De ziekte is dodelijk en kan erg snel verlopen. Soms zo snel dat een konijn dat op het eerste oog gezond lijkt en geen symtomen vertoont plotseling kan sterven. Als er wel symptomen zijn is dit bijvoorbeeld bloederige diarree, bloedneus en benauwdheid. Een ineting zorgt ervoor dat het konijn volledig beschermd is tegen deze ziekte.

 

VaccinatieVanaf de leeftijd van vier weken kunt u uw dier laten vaccineren tegen myxomatose. Bij dwergrassen kunt u beter wachten totdat het dier twee tot drie maanden is. Deze rassen kunnen namelijk gevoelig reageren op het vaccin.  Daarom is het verstandig om op een leeftijd van drie maanden nogmaals te enten. Het vaccin werkt tussen de twee en vier maanden. In het insectenseizoen, van april tot september, moeten konijnen daarom minimaal twee keer worden gevaccineerd.
Tegen VHD kan gevaccineerd worden vanaf een leeftijd van twee maanden. Konijnen hoeven maar één keer per jaar tegen deze ziekte te worden ingeënt.

Inentingsdagen

Tijdens het speciale konijnenspreekuur kunt u uw konijn laten inenten. Deze Spreekuren worden twee keer per jaar gehouden, namelijk in het voorjaar en najaar.

 

Hoe voorkom ik madenziekte bij konijnen?

Maden, ook wel myasis genomed, komen vaak voor bij het konijn. Het is een ziekte waarbij de maden van vliegen in de vacht en de huid van het konijn komen. Deze maden veroorzaken uitgebreide ontstekingen van de huid en van het onderliggend weefsel. Indien dit niet op tijd opgemerkt en behandeld wordt, kunnen konijnen erg ziek worden en zelfs overlijden aan deze ziekte.

De vliegen komen af op de urine en ontlasting die zich rondom de anus bevindt bij het konijn. Echter, ook bij zeer schoon gehouden konijnen kunnen vliegen eitjes leggen in de vacht rondom de anus waar later maden uitkomen.

De ziekte treedt vooral in de warme (zomer) maanden op.

Hoe komen maden bij de vacht van het konijn?

Maden komen terecht in de vacht van het konijn doordat een vlieg eitjes legt op de huid en de vacht van het konijn. De eitjes worden het liefst in een warme vochtige omgeving gelegd. Uit de eitjes komen na enkele uren tot dagen kleine witte larven, oftewel maden. Ze zien eruit als wormpjes van enkele millimeters tot een centimeter groot. De maden zetten zich vast in de huid en scheiden stoffen af die de huid en het onderhuids weefsel doen afsterven. Het afgestorven, rottende weefsel dient als voedsel voor de maden. De weefselafsterving breidt zich snel uit, ook in de diepte, en het konijn wordt erg ziek. De rottingsgeur trekt ook weer andere vliegen aan en er worden nieuwe eitjes in de wond gelegd.

De vliegen leggen de eitjes op een warme vochtige plek. Als de achterhand van een konijn vies of nat is en daardoor sterk ruikt, vormt dit een extra groot risico op myiasis! De achterhand kan nat zijn door urine, bijvoorbeeld door incontinentie, blaasontsteking of blaasgruis. De achterhand kan ook vies zijn door diarree of ontlasting die in de haren blijft plakken. Veel voorkomende oorzaken zijn: gebitsproblemen, te weinig hooi en teveel krachtvoer of gemengd konijnenvoer (waarvan vaak alleen de lekker stukjes worden gegeten). Ook blindedarmkeutels (dit zijn de eerste keutels die vroeg in de morgen gemaakt worden) die niet opgegeten worden blijven aan de achterhand plakken.  Deze keutels bevatten belangrijke vitaminen en eiwitten. Het konijn eet ze in de vroege ochtend. Normaal gesproken zien we deze ochtendkeutels dus niet. Kan een konijn deze caecotrofen niet eten, bijvoorbeeld door overgewicht of rugpijn, dan blijven ze plakken in de haren rond de anus (plakpoep).

Hoe verloopt myasis bij het konijn?

Myiasis treedt op in de warme maanden van het jaar. De eitjes worden voornamelijk gelegd in de streek rondom de anus en liezen. Nadat de vlieg de eitjes heeft gelegd kunnen er al binnen enkele uren maden uit komen! Het speeksel van de larven zorgt voor de weefselafsterving en er ontstaat een ontsteking van de huid en het onderliggend weefsel. Ook dit kan erg snel gaan. De larven eten zich als het waren een weg door de huid naar dieper gelegen weefsels. Dit veroorzaakt veel jeuk en pijn, het konijn kan uitdrogen en in shock raken. Snel ingrijpen is cruciaal, want myiasis bij het konijn kan al binnen 24 tot 48 uur fataal zijn!

Volgende symptomen kunnen optreden:

  • roodheid, zweren, gaatjes en maden in de huid, voornamelijk rondom de anus en in de liesstreek, onderhuidse verdikkingen, pijn en jeuk, sloomheid en verminderde eetlust,
  • shock en sterfte.

    Bij ons in de Dierotheek hebben wij speciale spray flesjes om te voorkomen dat de vliegen eitjes leggen. Ook een konijnentoilet is aan te raden. Zo maak je het verblijf sneller schoon.
    Vraag gerust naar een passende oplossing!