Hoofdmenu
Veel gestelde vragen \ Reptiel

Kan mijn reptiel ook parasieten krijgen?

 

De meest voorkomende ziektes bij reptielen en amfibiën zijn parasitaire infecties. Nakweek dieren hebben minder snel last van parasieten dan wildvangdieren. Toch kan het weleens voorkomen dat uw reptiel geïnfecteerd wordt parasieten.

 

Er bestaan 2 soorten parasieten die voor kunnen komen bij reptielen:

- Ectoparasieten ook wel uitwendige parasieten genoemd bijvoorbeeld

 mijten, luizen, vliegen, larven en teken.

- Endoparasieten ook wel inwendige parasieten genoemd bijvoorbeeld

lintwormen, haakwormen, coccidia enz.

 

Ectoparasieten veroorzaken zelden ernstige ziektes, maar ze kunnen wel een goede incdicator zijn van een slechte omgang met of huisvesting van reptielen. De meest voorkomende ectoparasieten zijn mijten.

Endoparasieten kunnen ernstige ziektes veroorzaken. Ze komen dan ook in verschillende vormen voor.
Ook in deze groep kunnen we 2 delen onderscheiden:

  • De protozoa of eencelligen: Deze vinden we meestal terug in de bloedsomloop of verteringsstelsel.
  • De wormen: Deze worden meestal teruggevonden in longen, lever, darmen, nieren,…, Bij deze soort is het ook afhankelijk of ze een directe of indirecte levensloop ondergaan.

 

Hierbij wat tips om parasieten te voorkomen:

  • Het beste is na aanschaf van een nieuw reptiel het diertje gedurende minstens 30 tot 60 dagen in quarantaine te plaatsen, voordat je het bij de rest van je reptielen plaatst. Zo kan je een tijdje het diertje observeren of het niet ziek is. Zo voorkom je ook ziekteoverdracht bij de rest van je andere dieren.
  • Laat gedurende de quarantaineperiode zeker een keer de ontlasting onderzoeken op parasieten bij je dierenarts. Daarna het liefst ook minstens 2x per jaar.
  • Was steeds je handen na het aanraken van je reptielen.
  • Als je het terrarium schoonmaakt vergeet dan ook niet om het goed te desinfecteren.
  • Let op met welke voeding je geeft. Uit de natuur gevangen insecten zijn meestal een goede bron van parasieten. Geef dit dus liever niet. Geef liever gekweekte dieren. Deze kan je kopen bij de dierenspeciaalzaak.