Hoofdmenu
Voeding \ Konijn

Vezels van groot belang in de voeding van uw konijn!

 

Stro

Stro is geen voeding voor konijnen. Het is alleen bedoeld voor bodembedekking in het konijnenhok. Het heeft totaal geen voedingswaarde. Sommige konijnen vinden het wel leuk om er wat aan te knabbelen. Maar ze kunnen er geen voedingsstoffen uithalen.

 

Hooi

Hooi moet bij onze  huiskonijnen belangrijkste deel van de voeding vormen. Het grootste deel van de dagelijkse voeding van een konijn moet uit hooi bestaan. Een konijn moet altijd het ter beschikking hebben.

Het geven van onbeperkte hoeveelheid hooi is belangrijk om meerdere redenen:

  • - Hooi bevat veel vezels. Deze zijn zeer belangrijk voor een goede functie van de darmen. Konijnen hebben erg gevoelige darmen, deze kunnen namelijk gaan verstoppen. Door hooi te geven help je deze problemen in de toekomst voorkomen
  • - Konijnentanden groeien het hele leven door. Door veel op hooi te knabbelen slijten de tanden goed en helpt dit problemen te voorkomen.
  • - Hooi bevat relatief weinig energie. Konijnen worden door veel hooi te eten niet dik(in tegenstelling tot konijnenvoer). Dikke konijnen kunnen allerlei andere problemen krijgen: kunnen zich niet goed meer wassen met kans op huidparasieten, dode plukken haar, maden enz. Ook kunnen ze de belangrijke zachte ontlasting (caecotrofen) niet meer opeten en kunnen ze last van de (vooral achter-)poten krijgen.
  • - Hooi bevat vitaminen en mineralen in een goede verhouding.

 

Konijnenvoeding

Konijnen hebben maar een klein beetje voeding per dag nodig. Dit is ook om te voorkomen dat ze te dik worden. Konijnen voeding bevat namelijk erg veel energie.

Ze hoeven er maar een beetje van te eten en ze zitten vol. Zo hebben ze geen trek meer in het belangrijke hooi. Een konijn hoeft maar maximaal 20 gram per kilogram konijn per dag. Dus een konijn van bv. 2,5 kg, mag maximaal 50 gram per dag hebben.

Het beste konijnenvoer dat gegeven kan worden zijn de losse pellets (biks). Dit zijn samengeperste brokjes waar alle voedingsstoffen inzitten. Het lijkt misschien een beetje saai, maar het is verreweg het beste voer. Gemengde voeders kunnen het best vermeden worden. Konijnen kiezen hieruit alleen de lekkerste brokjes en de rest laten ze liggen. Ze krijgen hierdoor een zeer eenzijdige voeding waardoor ze allerlei problemen kunnen ontwikkelen. Een konijn dat bv. het liefst de maïs en de erwten uit het gemengde voer eten krijgen snel een calciumtekort. Dit resulteert in slechte kwaliteit botten van vooral de boven- en onderkaak. Resultaat: scheve tanden en kiezen met alle gevolgen van dien.

 

Groente en fruit

Groente en fruit mag best elke dag gegeven worden. Er moeten echter soorten worden gegeven waar niet al te veel vocht in zit. Sla, tomaat en fruit moeten daarom niet te veel gegeven worden. Teveel groente en fruit is niet goed voor uw konijn, hij kan dan diarree krijgen. Het is dan ook belangrijk dat je een konijn laat wennen aan een steeds groter hoeveelheid. Als het konijn diarree krijgt moet je de hoeveelheid verlagen en daarna langzaam opvoeren. Laat het groenvoer zeker niet weg, want het is een belangrijke bron van vitaminen en mineralen.

 

Water

Normale konijnen drinken ongeveer 50 tot 100 ml per kilo konijn. Deze hoeveelheid is sterk afhankelijk van de voeding dat ze krijgen. Sommige konijnen die alleen veel vers vochtig voer krijgen, drinken soms zelfs niet. Zorg altijd voor vers drinkwater.