Hoofdmenu
Voeding \ Vogel

Wie vogels houdt en verzorgt, heeft de meeste voldoening van gezonde vogels die er mooi uitzien. Gezondheid en voeding hebben alles met elkaar te maken. Vers drinkwater, goede voeding, voldoende aandacht en verzorging bepalen de uiteindelijke kwaliteit van de vogels.

In de vrije natuur voeden onze volièrevogels zich met zaden, plantenkiemen, vruchten, bladgroen en kleimineralen. Hierdoor krijgen ze een compleet aanbod voedingsstoffen binnen. Alleen zaden zijn dan ook geen volledige voeding.
Kanaries, parkieten en tropische vogels hebben elk hun specifieke voedingsbehoefte. Als vogels evenwichtig worden gevoed zijn ze actief en levenslustig. Juiste voeding beïnvloedt bovendien hun weerstand en is bepalend voor de levensverwachting van de vogels. Geef uw vogel dagelijks een gedoseerde hoeveelheid. Zorg ook elke dag voor vers water.

 

Eivoeding

Zadenmengels bevatten onvoldoende vitaminen, mineralen, aminozuren en sporenelementen. Als vogels uitsluitend zaad eten ontstaan er vroeg of laat tekorten. Daardoor wordt hun conditie minder of ontstaan slechte kweekresultaten. Verstrek alle vogels daarom regelmatig eivoeding. Dit is een noodzakelijke aanvulling voor de dagelijkse behoefte van zaadetende vogels. Eivoeding is een vet en zoet met een rulle structuur, geschikt voor vrijwel alle vogels. Kanaries, parkieten, papegaaien en tropische vogels eten er allemaal graag. Eivoer is ook erg belangrijk tijdens de kweek en de rui. In deze periode hebben een grotere behoefte aan vitamines en mineralen.

Grit

Geef, om de verzorging compleet te maken, onbeperkt grit en scherpe maagkiezels. Zeker als met de vogels wordt gekweekt is grit belangrijk. Speciaal vogelgrit heeft een fijne structuur en zorgt voor de nodige calcium voor de opbouw en instandhouding van de botten. Scherpe maagkiezels dienen als ‘kiezen’; ze kneuzen de zaden in de vogelspiermaag en maken dat de verteringssappen beter werken. Zonder maagkiezels kunnen vogels de voedingsstoffen uit de zaden veel moeilijker opnemen. Strooi wat scherpe maagkiezels op de bodem van de volière of doe ze in een apart bakje. Vogels nemen er heel beperkt, maar wel naar behoefte van op.